Murhanhimoinen Äiti
Bisham Abbeyn, Thamesin rannalla noin kolmekymmentäviisi kilometriä Lontoosta länteen sijaitsevan luostarin, sanotaan olevan Berkshiren aavemaisin talo (nunnat ja munkit aaveina pyörii).
Se oli 1200- luvulla keskiajan ristiretkeläisten, mystiikkaan taipuvan Knights Templars- uskonlahkon kokoontumispaikka (siellä jesuiitat pyörineet mystikat silmillä). Vuosisatojen kuluessa luostarin eri omistajat ovat laajentaneet ja kaunistaneet kartanorakunnusta, joka on pystyssä tänäkin päivänä (ee oo tuuli vielä kuatanu).
Elisabethin aikana kartanossa asusti Hobyn suku, nimekkäitä tiedemiehiä ja diplomaatteja. Sivistynyt ja loistavaälyinen Lady Elisabeth Hoby oli kuningatar Elisabeth I:n uskottu (kertonu kuningatar sille kaikki salaisuudet veneen varastamisesta vessassa käyntiin). Taru kertoo hänen olleen myös lastenmurhaaja.
Lady Holbylla oli tiettävästi kuusi lasta, joista nuorin poika William oli kehittymätön tylsimys ja haluton oppimaan mitään (eipä oo tainnu pahemmin Wiltsu päntätä). Hän suututti kunnianhimoisen äitinsä tuhertamalla kirjoitusvihkoonsa niin epäsiisterjä kirjoitelmia, että tämä pieksi pojan kuoliaaksi (no jo on syy saakeli männä lapsia pätkimään, hullu akka saatana). Tarinan muunnelmien mukaan Lady Holby lukitsi pojan rangaistukseksi käymälään (paskahuussiin on poika parka joutunu vihreiden salaperäisten lemujen saartamaksi) tai sitoi hänet tuoliin komentaen häntä korjaamaan tekeleensä; itse hän lähti tapaamaan kuningatarta ja palasi monen päivän kuluttua löytäen poikansa kuolleena (vähemmästäkin henkensä heittäny, kyllä siinä itekkin jo vähintään hulluks tulis niitten lemujen kanssa).
Julman tarinan kaikki versiot saattavat olla tarua, sillä Williamin syntymästä ei löydy todistuskappaleita. Luostarin uudistustöiden aikana vuonna 1840 työmiehet löysivät kuitenkin ruokailuhuoneen lattialankkujen välistä jotakin haalistuneita kirjoitusvihkoja, joissa oli Holbyn suvun nimikirjaimet. Yhdessä vihossa oli tuhruisia ja epäselviä töherryksiä (se siitä kieltämisestä senkin hompsuinen Elisapetti).
Jos Elisabeth Holby tappoi poikansa, hän joutui totisesti elämään syyllisyytensä kanssa kauan. Joidenkin tietojen mukaan hän kuoli 81 vuoden ikäisenä; toisten mukaan hän eli yli 90- vuotiaaksi. Ehkä ei kuolemakaan tehnyt loppua hänen katumuksestaan (on saanukkin katua, tietä ja polkua).
Koretomusten mukaan Bisham Abbeyn luostarissa nähtyjen aaveiden joukossa on myös Lady Holbyn varjo, joka vaeltaa ympäriinsä surullinen ilme kasvoillaan (nuama rutussa rullannu mänemään). Haamun edessä leijuu malja (drinkki lasi), jonka näkymättömään veteen hän kastaa käsiään koettaen aavemaisen Lady Macbethin tavoin pestä niitä puhtaaksi syyllisyydestä (ee taija ees saippualla lähtee se lika poes käsistä).
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti