torstai 26. maaliskuuta 2009

Ihmissusi osa 1


Kerrompahan tännään ihmissusista, kun en muutakkaan keksi :) Suis hukkanen :) Kerron tämän tämmösissä osissa, kun en kehtoo yhteen merkintään hirveesti tekstiä laittoo, eihän sitä kukkaan jaksa lukkee. Alotettaampahan ensmäesellä osalla.
Melkeinpä jokkaisella kansalla on omat tarinansa ihmissusista. Nämä tarinat ovat usein hyvin eroavaisia toisistaan, mutta yksi samanlainen piirre niillä kaikilla kyllä on. Ihmissudet on pahoja tappajia, epäinhimillisiä petoja. Kuka tahansa normaali ihminen (
mitenkä luokitellaan normaali ihminen) voi olla ihmissusi, sitä edes itse tietämättä (nainen pyytää miestä tanssimaan, mies kysyy: näytänkö sinusta Kevin Costnerilta? nainen pudistaa päätään, johon mies vastaa : niin, enkä myöskään tanssi susien kanssa). Ihmissusi elää päivisin normaalia elämää (käy naapurin mummon luona kahveella) ihmisenä, mutta aina täydenkuun aikaan keskiyöllä muuttuu saalistavaksi verenhimoiseksi pedoksi.
Ihmissuden tuntomerkkejä on tuuheat kulmakarvat, jotka kasvavat nenän päältä yhteen muodostaen ns. pirunsillan, pitkät ja kaarevat kulmahampaat muuten tasaisessa hammasrivissä, korostunut otsaluu tuuheiden kulmakarvojen alla sekä runsas ruumiinkarvoitus. Yleensä ihmissudella etusormi on pidempi kuin keskisormi, eli jos kaverilla on joitain edellä mainituista tuntomerkeistä, ei sen kanssa kannata ainakaan kuutamokävelylle lähteä. On uskottu että jos syntymäpäivä osuu jouluaatoksi, se ei ole yhtään hyvä asia. Se lisäsi merkittävästi vaaraa muuttua ihmissudeksi.
Ihmissusiin on uskottu kaikkialla maailmassa, ja harvinainen, lykantropiaksi kutsuttu mielisairauskin tunnettiin menneinä aikoina. Sairastunut ihminen luulee voivansa muuttua sudeksi. Sellanen ihminen käyttäytyy kuin ihmissusi, murhaa ihmisiä ja syö uhrinsa lihaa.
Se mitenkä ihmissudeksi muututtaan on monia eri tapoja. Vanhin ja kansanperinteessä yleisimmin toistuva käsitys on, että sudeksi muuttumiesen aiheuttaa kirous (
joku on päin naamaa kiroillu). Varhaisimmillaan tämä kirous on jumalallista alkuperää, mutta se voi olla myös ihmisten keskinäisten välienselvittelyjen keinona käytettyä noitutta (taika sauva kätteen ja simps sala pimpsala). Kirouksen voi tietysti langettaa myös itelleen ja jälkikasvulle (hullua nyt semmosta olis männä tekemään). Erään uskomuksen mukaan mustalaisen langettama kirous johtaa ihmissudeksi muuttumiseen (voeskohan johtua siitä, että menneinä aikoina mustalaisia ei oikein arvostettu, ja niitä myös pelättii, osittain heidän - meille länsimaalaisille - vieraan kulttuurin ja tapojen vuoksi).
Onhan niitä toki muitakin tapoja muuttua. Paholaisen kanssa tehty sopimus (
mukana neuvotteluissa Saatana ja parit sen pojat), jonkun sortin erämaan kutsu (halu juoksennella joen penkalla pillusillaan/munekset paljaana), taikka sitten sudenvyöt sun muut nahkat/taljat. Yks kaikkein tunnetuin tapa muuttua ihmissudeksi on kuitenniin jos joutuu sellasen ilmestyksen puremaksi tai raapimaksi ja jäähä kuitenniin hyökkäyksen jäläkeen henkiin. Seuraavan täydenkuun aikaan pääsee sitten ite hillumaan helevetin kuuma karvapeite päällä. Siinäpähän on muodonmuutosta kerrakseen.
Venäläisen tarinan mukkaan ihmissudeksi saatto muuttua jos hyppäsi metsässä kaatunneen puun yli, pistämällä sitä karahkata pienellä kupariveitsellä ja laulamalla loitsuja (
uiguriityy, uiguriityy). Suden käpälänjälkiin kertynneen veden juominen tai suden tappaman eläimen aivojen syöminen (hyi helevetti) oli varma tapa muuttua ihmissudeksi. Että näen venäjällä.
Seuraavaksi kerron tyypillisiä ihmissudeksi muuttumisessa tarpeellisia taikamenoja.
Tuleva ihmissusi, toisin sanoen eevil immeinen, valmisti rohtonsa keskiyöllä kun kuu oli täys. Se pani pataan (
siis ei paneskellu kun laitto) sudenmyrkkyä, oopiumia, sormustinkukkaa, lepakonverta sekä murhatun lapsen rasvaa (olis pitänä soettoo tuommosista polliisille) ja keitti ainekset. Kun tämä kammottava miksaus oli valmis, ihminen riisu ihtesä ihan ilkosilleen, hieroskeli sen tanhan/mömmön ihoonsa. Sitten se puki ylleen suden nahan ja laulo loitsuja pyytäen suden henkee muuttamaan hänet ihmissudeksi (henget ovat puhuneet). Kun voitelemismenot oli suoreitettu loppuun, ihmisen uskottiin muuttuvan yliluonnoliseksi susimaiseksi olioksi (enpähän kyllä usko), joka himoitsi ihmislihaa ja -verta. Onnistuttuaan muuntautumaan kerran ihminen muuttu sudeksi joka yö, ja jälleen ihmiseks aamulla. Taian mitätöi kuolema tai kolme seipään iskua ihmissuden otsaan (sitä on pitäny moukuttaa kepakolla päin näkköö).

1 kommentti:

  1. täähä o hyvi kirjotettu :D ite hurahdin näihi ihmissusi juttuihin vuos sitte :D voisin kokeilla jotaki keinoo ... jos vaikka toimis ;D

    VastaaPoista