Aaveiden metsästäjien ja muiden tutkijoiden on miltei mahdotonta todistaa kummittelu tapauksia todellisiksi, vaikka he itsekin uskoisivat niihin. Huijauksia ja väärinkäsityksiä heidän on kuitenkin helppo osoittaa. Aaveita kerrotaan usein nähdyn yöaikaan (ihmisten synnynäinen pimeänpelko ja mielikuvitus saattavat usein luoda aaveita joita ei edes ole ollut). Viaton vaatemyttykin saattaa näyttää huonossa valaistuksessa kammottavalta aaveelta. Karmeat valot ovat usein peräisin ohiajavista autoista tai naapuritaloista. Monet aaveet ovat todellisuudessa ihmisiä. Yöllä, yksinäisellä tiellä tummiin vaatteisiin (housut, takki, hattu) pukeutunut ihminen voi hyvinkin näyttää leijuvalta päättömältä aaveelta. Ajattele siis kahdesti ennen kuin väität nähneesi aaveita.
Kummitusjuttuja kertovat usein ihmiset, jotka uskovat jossain paikassa kummittelevan, koska heille on kerrottu niin.
Eräs aikakausi lehti julkaisi vuonna 1971 jutun Lontoossa, Wappingin telakalla kummittelevasta kirkkoherrasta. Monet telakan läheisyydessä asuvat ihmiset kertoivatkin pian sen jälkeen jutun kirjoittaneelle toimittajalle kyseisestä kummittelusta koskevista havainnoistaan. Vain toimittaja itse tiesi, että kummittelu oli huijausta - hän oli nimittäin keksinyt aaveen itse (onpahan varmasti toimittajaa naurattanu makoisasti).
Niin monet ihmiset väittivät nähneensä tämän aaveen, että psyykkisten ilmiöiden tutkija Colin Wilson (kupolintutkija tohtori) päätti järjestää kokeen. Muuan nainen hypnotisoitiin ja hänelle sanottiin, että hän näkisi kirkkoherran tiettyinä aikoina tietyssä paikassa. Nainen ilmoitti pian kokoeen jälkeen, että hän oli nähnyt kirkkoherran haamun.
Salakuljettajat keksivät joskus kummitusjuttuja peittääkseen laittomat puuhansa. Muuan Hadlighin linnaan Englantiin konjakkia salakujettanut joukkio levitti huhua naisen haamusta (eivät halunneet jakkaa konjakkipulloja muitten kanssa, halusivat juuva ihan ite), jotta uteliaat olisivat pysyneet loitolla.
Japanissa on uskottu, että ketuilla on yliluonnolisia voimia (kettu repolaisen mystiset ja maagiset voimat. On japsi raakat ollu ihan kus hoosussa). Amerikkalaiset suunnittelivat toisen maailmansodan aikana "aaveketun", maalaamalla hehkuvalla maalilla tavallisen ketun. Ne oli tarkoitus päästää pelottelemaan japanilaisia.
Psyykkisen tutkimuksen seura tutkii vuosittain satoja kummittelutapauksia. Useimmiten kummittelulle on luonnollinen selitys (Martta kuuli aaveen ulinaa, selvisikin että Untamo kärsi suunnattomista ilmavaivoista, joiden seurauksena pierut ulisivat hulvattomasti koska saivat kimmokkeen palleista).
Kummittelut tapahtuvat yleensä vanhoissa taloissa ja aavemaiset askelten äänet, valitukset ja ulinat (Tarmo polki jalkaa gospel musiikin valittavan kohdan soidessa ulisevasta radiosta) ovat usein peräisin vesijohdoista tai jopa vasta asennetusta keskuslämmitys järjestelmästä (patterilla ihka oma elämä). Kaikki talot narisevat yöllä (varsinkin vaaka mambon seurauksena, koska sänky tärisee ja pomppii kun manaajassa konsanaan), koska puu supistuu lämpötilan laskiessa. Jos näin tapahtuu lattiapinnoissa, ääni voi kuullostaa kävelyltä. Jopa viemäriputkissa vinkuva tuuli voi kuullostaa aavemaiselta huudolta. Salaperäiset koputukset voivat johtua vesisateesta (no pittää kyllä sitten olla isoja pisaroita, vähintään tennispallon kokosia, ja yhtä hyvin kimpoovia että suap sen kuullostammaan koputukselta) tai jopa vuotavasta hanasta. Joku saattaa pelästyä tällaisesta ja uskoa vakavissaan, että kyse on kummittelusta.
Hiiret ja rotatkin voivat kuullostaa kummittelulta. Jos ne juoksentelvat tyhjissä huoneissa tai rapistelevat seinien välissä, ääni voi olla pelottava. Hiiret nakertavat (niille kohtalokkain seurauksin, mutta päästäänpähän niistäkin erroon ilman loukkuja) joskus sähköjohtoja ja aiheuttavat siten selittämättömiltä tuntuvia tulipaloja tai jopa kellojen soittoa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti