sunnuntai 29. maaliskuuta 2009

Kummittelu osa 14 (Aavetarinoita osa 5)

Kuningattaren palvelijatar
Jyrkän, rosoisen kalliorinteen huipulla, 75 metriä Forth River joen vedenpinnan yläpuolella, häämöttää Stirling Castle, jota pidettiin kauan Skotlannin mahtavimpana linnoituksena. Keskeisen, strategisen sijainen johdosta runoilija Alexander Smith kutsui linnaa "jättiläiskokoiseksi rintasoljeksi", joka "lukitsee yhteen Skotlannin ylämaan ja alamaan". Meidän päiviimme säilynyt 1400-luvulta peräisin oleva kivilinna rakennettiin korvaamaan puista linnoitusta, jonka tornit kohosivat ympäröivien aavojen tasankojen ylle noin 300 vuotta sitten.
Stirling oli kuninkaiden suosima olinpaikka, ja sen ikkunoista saattoi ihailla Skotlannin itsenäisyystaistelujen loistavaa panodraamaa. Skottien lapsikuningattaren (pikku akka) Marian kruunajaiset pidettiin linnoituksen kappelissa vuonna 1543, ja kuningatar oleskeli aika ajoin Stirlingissä myös aikuisena.
Lukemattomien aaveiden, joihin liittyy monia tarinoita, kerrotaan hiiviskelevän Stirlingin synkissä saleissa (hiippailoovat huamut sukkasillaan pimmeissä saleissa). Eräs taru kertoo Green Ladysta, vihreästä aatelisnaisesta, jonka linnan vangit ovat kertoneet nähneensä jopa meidänkin päivinämme. Jotkut sanovat hänen palvelleen kuningatar Marian hovissa ja pelastaneen valtiattaren hengen. Tarinan mukaan palvelustyttö oli aavistanut ennakolta Marian olevan hengenvaarassa ja rynnännyt kuningattaren makuukammioon, jossa liekit nuoleskelivat jo kuninkaallisen vuoteen paksuja verhoja (kaet se nyt ties kun ite kuitenniin käänä tuikkoomassa tulleen koko makkuukömmäkön). Palvelijatar kiskoi nukkuvan kuningattaren turvaan palavasta vuoteesta. Jälkeenpäin Maria kertoi ennustuksesta, jonka mukaan hän joutuisi hengenvaaraan Stirlingin linnassa raivoavassa tulipalossa.
Vuosisatoja vihreän naisen ilmestymisen ajateltiin ennustavan tulipaloja ja muita onnettomuuksia. Eräs armeijan kokki kertoi nähneensä hänet sotilaiden ollessa majoitettuina linnaan. Kokki väitti tunteneensa pataa hämmentäessään, että joku katseli häntä takaapäin. Kääntyessään ympäri hän näki epämääräisen, vihreään pukuun pukeutuneen naishahmon. Mitään katastrofia ei asiasta kuitenkaan seurannut, vaikka kokki pyörtyikin ja kaatui kuolleena lattialle.
Näin kertoo tarina, mutta jotenkin panee miettimään, että miten kokki saattoi mitään kertoa jos hän kerran kuoli tapauksen sattuessa. Outo homma.

1 kommentti: